Föräldrapenning kan tas ut – helt eller delvis – från och med 60 dagar före beräknad förlossning.
De första 180 dagarna som tas ut för ett barn måste alltid vara dagarpå sjukpenningnivå. För barn födda 2014 eller senare gäller att föräldrapenningkan tas ut till och med den dag barnet fyller 12 år eller när barnet slutar i årskurs 5 i grundskolan. Men efter att barnet har fyllt fyra år kan föräldrarna bara spara 96 dagar sammanlagt.
Ett villkor för att få föräldrapenning enligt sjukpenningnivå under de första 180 dagarna av föräldraledigheten är att man har haft en årsinkomst på minst 82100 kronor i minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen. Föräldrapenningen baseras på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI).
Försäkringskassan räknar ut SGI genom att titta på årsinkomsten före skatt. Oftast är det den nuvarande årsinkomsten som ligger till grund för SGI. Men SGI:n kan också skyddas och kan också baseras på en tidigare inkomst, till exempel en inkomst som man haft innanman började studera. Sjukpenning, tillfällig föräldrapenning och föräldrapenning har dock ett ”tak”.
För tillfällig föräldrapenning är taket 7½ prisbasbelopp, för sjukpenning är taket 8 prisbasbelopp och för föräldrapenning 10 prisbasbelopp. Prisbasbeloppet fastställs för varje år och för 2019 är beloppet 46500 kronor. Detbetyder att man inte får ersättning för det man tjänar över en månadslön på cirka 29063 kronor vid VAB, 31000 kronor vid sjukdom och 38750 kronor vid föräldrapenning. Har man relativt hög inkomst får man alltså mer i föräldrapenning äni sjukpenning och tillfällig föräldrapenning. Föräldrapenningen är kalenderdagsbaserad och motsvarar knappt 80 procent av inkomsten om man tar ut föräldrapenning 7 dagar i veckan. Den är dock maximalt 989 kronor per dag. Ersättning räknas ut på följande sätt:
1 Ta den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI:n).
2 Multiplicera den med 0,97.
3 Multiplicera igen med 0,8.
4 Dela summan med 365.5
Resultatet är ersättningen per dag
En grundläggande förutsättning för att erhålla föräldrapenning är att man verkligen vårdar barnet. Föräldrapenning kan dock aldrig utgå samtidigt som man har semester. Det finns dock under vissa förutsättningar möjlighet att ta ut föräldrapenningunder lediga dagar som helger och fridagar och för lärare under lov och ferier.
En blivande mamma kan sluta arbeta eller minska sin arbetstid från och med sex månader före den beräknade förlossningen utan att SGI:n sänks. SGI:n är skyddad fram tills det att barnet fyller ett år oavsett inkomst och uttag av föräldrapenning. När barnet har fyllt ett år beräknas däremot SGI:n på den aktuella inkomsten. Det betyder att om man har gått ner i arbetstid och tjänar mindre får man lägre ersättning vid egen sjukskrivning och vid uttag av tillfällig föräldrapenning. SGI:n kan dock skyddas på olika sätt, till exempel genom att ta ut föräldrapenning minst fem dagar i veckan eller genom att ta ut föräldrapenning i kombination med deltidsarbete.
För lärare gäller att det kan vara nödvändigt att ta utföräldrapenning även under lov och ferier. Du måste alltid kontrollera med Försäkringskassan vad som gäller.
Till och med barnet är två år behålls däremot den beräknade föräldrapenningen,det vill säga den får inte sänkas.
Pingback: Skydd vid tidig "pension" - zentreprenör