Att satsa pengar genom crowdfunding har blivit populärt och branschen omsätter allt mer. 2014 omsatte branschen globalt 16 miljarder dollar och 2015 över 34 miljarder dollar, enligt aktuella prognoser från amerikanska Massolution. Men med det kommer också lycksökarna och bedragarna. Så det gäller att se upp var man placerar sina pengar.
I USA införde man den 1 maj 2016 nya hårdare regler som ska hindra bedragare att plocka åt lura till sin pengar via crowdfundingsajterna. Och det behöver inte handla om rena bedrägerier. Det kan handla om att en entreprenör lämnar ett vilseledande uttalande eller helt enkelt överskattar sin förmåga och inte kan leverera det som utlovas med tillgängligt kapital.
Juristen Sara Hanks grundade år 2012 Crowdcheck, som jobbar med andelsbaserad crowdfunding, det vill säga investeringar i utbyte mot aktier eller andelar i företagen och hjälper professionella investerare att kolla upp trovärdigheten inom olika projekt.
Det första bedrägerifallet som avslutats i en domstol i USA var det med Erik Chevalier som på Kickstarter sökt pengar till sitt nya brädspel ”The doom that came to Atlantic City”, som enligt uppgift utvecklats av två framstående personer på området. Han lyckades få 1 246 personer att bidra med sammanlagt 122 000 dollar, cirka 1 miljon kronor. Som ersättning hade han lovat sina ”backers” att få det nya unika spelet.
Men projektet lades ner utan att investerarna fick något spel eller pengarna återbetalda eftersom pengarna gått åt till hans privata levnadsomkostnader. Distriktsdomstolen i Oregon dömde honom att betala 111 794 dollar i skadestånd. Pengar som han dock inte hade kvar.
En annan känd bluffmakare inom crowdfunding är Joseph ”Joey” Gabaldon som medvetetet lurade ett 90-tal investerare på nästan 50 miljoner kronor med sitt olje- och gasbolaget Ascenergy som han grundat och var vd för men investeringarna gick inte in i bolaget, utan användes till hans privata levnadsomkostnader vilket ledde till att han blev åtalad i distriktsdomstolen i Nevada.
Ett annat exempel är Jen Hintz som med sin fibrofiberkampanj drog in 26 000 dollar, motsvarande cirka 220 000 kronor, på Kickstarter. Men i stället för att färga garn har hon använt pengarna till sin privata flytt från North Carolina till Massachusetts och uppdateringarna till finansiärerna har upphört. Nu har FTC åtalat henne för bedrägeri.
Ett annat exempel är den svenska laserrakhyveln Skarp, som slagit svenskt crowdfundingrekord på Kickstarter.
Över 20 000 personer satsade totalt 4 miljoner kronor på uppfinningen som svensken Morgan Gustavsson stod bakom, men någon rakhyvel finns inte att se. Även kampanjen för minidrönaren Zano på Kickstarter blev en katastrof. Efter att ha tagit in 3,5 miljoner dollar från tusentals personer, har de bara kunna leverera ett fåtal.
Även rena välgörenhetsprojekt kan handla om bedrägeri. En av de största siterna för stödinsamlingarna är Gofundme. Här har Leatha Kaye Slauson vädjat om pengar till sin femåriga dotters kamp mot en obotlig cancer. Det var inte första gången hon samlade in pengar till sin sjuka dotter som i sjäva verket inte var sjuk alls. Leatha blev dömd till fängelse och myndigheterna vädjar att donationerna till hennes kampanj ska upphöra.
Sajter som Kickscammed, Gofraudme och Android Police är en hjälp både för privatpersoner och myndigheter för att hitta oseriösa aktörer.