är man t.ex. har köpt en viss aktie, någon annan form av investering eller när man köpt en ny pryl, har man en tendens att
ta till sig positiva nyheter kring aktuellt företag eller företeelse och skaka av sig de negativa.
Detta kallas konfirmeringsbias, eller mer vardagligt uttryckt önsketänkande. Vi vill så gärna att vi ska ha investerat våra tillgångar väl att vi gärna blundar för det som talar emot detta.
Fördelen med detta kan vara att det får oss att se lite ljusare på tillvaron och att vi skapar oss själva en mer positiv bild av oss själva.
Nackdelen är att vi blir sämre beslutsfattare om vi inte är medvetna om denna vinkling av verkligheten. Men genom att vara medveten om det kan vi vara mer självkritiska och gå ur en dålig affär innan det har gått för långt.
Ett annat sätt att lura sig själv på är konkrethetsbias. Det betyder att man är mer benägen att tro på något man sett själv och som man kan förstå. Något konkret.
Även detta kan ju ha sina fördelar genom att det minskar risken att man ska investera i luftslott. Men det är inte alltid tillräckligt att vi ser att en verksamhet går bra som det är lönsamt att investera i den. Många andra har antagligen sett det innan oss, och priset vi får betala kan bli för högt.
Men faktum är att man kan lura sig själv även genom att tro att det inte är något speciellt med ens egna iaktagelser eller kunskaper. Det kallas för kunskapens förbannelse. Enligt den utgår vi ofta från att alla har samma kunskaper som vi själva.
Men så är det ju inte alltid. Vi undervärderar då de kunskaper eller erfarenheter vi själva har, för vi tror att det inte är något speciellt med dem.
Så genom medvetenhet och öppenhet kan vi bli bättre investerare.