I september 2015 höjdes taket för a-kassan från 18 700 kr till 25025 kr d.v.s. den lönenivå man kan ha för att få ut 80% av lönen från a-kassan vid arbetslöshet. I samband med det höjdes också grundersättningen från 320 kronor till 365 kronor om dagen.
Innan det hade taket inte höjts sedan 2002 vilket innebar att endast var tionde arbetslös fick ut 80 procent av lönen de hade innan de förlorade jobbet från a-kassan.
Om 80 procent av alla löntagare i Sverige ska ha minst 80 procent ersättning från a-kassa skulle man behöva höja taket till omkring 28 000 kronor i månaden. Därför finns det fortfarande ett behov hos den som har hög lön och höga fasta utgifter, t.ex. en hög hyra eller höga bostadslån att komplettera med ytterligare en inkomstförsäkring.
Det kan man antingen göra genom ett fackförbund som erbjuder inkomstförsäkringar, men även privata försäkringsbolag erbjuder inkomstförsäkringar.
Men den största ekonomiska risken kanske inte bland de 110 000–120 000 som är arbetslösa och har a-kassa, eftersom de flesta klarar att skära ner på utgifterna så att man klarar sig på en mindre summa varje månad, utan bland resten av de ca 400 000 som är arbetslösa och som inte har rätt till ersättning från a-kassan.
Många av de som har ett jobb väljer också att stå utanför a-kassan. Då gäller det att ha ett buffertsparande så att man klarar sig några månader utan inkomst, eller att man har bisysslor som kan ge en inkomst även om man skulle bli av med sin huvudsakliga sysselsättning.